Tóth Project építésziroda
Tóth Project építésziroda
[Passzívházak]

 

Mi a passzívház?

A passzívházak az épületeknek olyan új fajtáját jelentik, aminek energiaigénye a hagyományos házakhoz képest nagyon alacsony. A passzívházat leginkább az különbözteti meg a nem passzívháztól, hogy tökéletesen működik aktív fűtési rendszer nélkül. A passzívház-technológiának köszönhetően magyar viszonylatban a fűtés költségei akár 80-90 százalékkal csökkenhetnek.

A passzív épületek télen-nyáron rendkívül csekély energiafelhasználás mellett tudnak olyan mértékű lakókomfortot nyújtani, amelyre egy hagyományos épület még égbeszökő költségekkel sem képes.

A megszokottól gyökeresen eltérően olyan korszerű házak, amelyek tervezése, építése során a precíz energetikai- és komfortfeltételek biztosítása a legfontosabb szempontok között kaptak helyet.

 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[Passzívház: a gondolkodó ház] Egészség, környezetvédelem, energiatakarékosság
 

A passzívházak energia-megtakarításának három alappillére: a kiváló szigetelés, a jó minőségű nyílászárók és a korszerű szellőztetési rendszer. Ezeknek köszönhetően az épületek jól tartják télen a hőt, ugyanakkor nyáron sem melegszenek túl. Télen a határoló felületek belső oldalai olyan melegek, hogy belső légkörzés nem alakulhat ki, a falak, az ablakok nem „húznak”. A hőcserélős szellőztető berendezés energiát megtakarítva folyamatosan friss, por- és pollenmentes levegőt biztosít. Így a házban hagyományos szellőzetés nélkül sem fogy el az oxigén, nem dúsulhatnak fel a káros gázok, a szagok vagy a por. Allergiás tüneteink enyhülnek, vagy akár megszűnhetnek. A passzívházban élők, komfortérzete magasabb, frissnek, kipihentebbnek érzik magukat. A portörlésre is másképp gondolunk, ha csak két-háromhavonta kell rá sort keríteni. A rovarok, a szúnyogok a házon kívül rekednek. A passzívház tömítettségének és a kiváló nyílászáróknak köszönhetően az épület rendkívül csendes. A kinti zajok döntő többsége egyáltalán nem észlelhető.

Egy passzívház beruházás 20 év alatt térül meg. Bár a beruházási költség magasabb, mint a hagyományos házaknál, a komfortérzés nagyságrendekkel jobb. Ráadásul ezek a házak környezetbarátok, és igen jó áron lehet eladni őket. 20 év múlva pedig egészen biztosan eladhatatlanok lesznek a gazdaságosan nem kifűthető, hagyományos házak és lakások. Legkésőbb eladásuk előtt fel kell majd ezeket is újítani passzívház közeli szintre ahhoz, hogy piacképesek legyenek.

A passzívház-szabvány születése

A passzívház az alacsony energiájú ház (AEH) következetes továbbfejlődésének redménye. Gyökerei egészen az 1980-as évek második feléig nyúlnak vissza, amikor a darmstadti székhelyű „Wohnen und Umwelt“ („Lakás és környezet”) elnevezésű intézetben Dr. Wolfgang Feist professzor vezetésével az első olyan műszaki próbálkozások születtek, melyek megfelelnek ennek a következetes építési minőségnek. 1988-ban Feist professzor a svédországi Lundban Bo Adamson vendégprofesszorral együtt hosszabb időt töltött kutatással és mélyedt el a munkában. Mivel Svédországban és Dániában már a 80-as évek közepe óta törvényben írták elő az alacsony energiájú házak építését mint kötelezően betartandó színvonalat, itt a gyakorlatban tapasztalt alapok és tapasztalatok alapján lehetett dolgozni.


A világ első passzívháza Darmstadt-Kranichstein (D) 1991 (Forrás: IG Passivhaus Österreich)

1991-ben Darmstadt-Kranichstein (D) városában a lakók beköltözhettek az első passzívházba. Az úttörő jelentőségű kezdeményezés Hessen tartomány és Darmstadt város támogatásával valósulhatott meg. Először vált tesztelhetővé az AEH-szabvány fejlesztésével létrejött különböző komponensek együttes hatása a gyakorlatban. Hamar világossá vált, hogy több célkitűzést sikerült felülmúlni. Azóta is alacsony energiaköltségének örülhet a bent lakó négy család, a magas színvonalú lakókomfort mellett.

A passzívház-minőség megvalósíthatóságának ezen gyakorlati bizonyítéka startlövésnek számít a passzívházak fejlődésének történetében. Azóta világszerte 10.000-15.000-re becsülhető a megvalósult passzívházak száma. Egyedül Ausztriában az IG Passivhaus Österreich (Ausztriai Passzívház Érdekszövetség) 2.500-3.000 megvalósult tervből indul ki.


Az első osztrák passzívház: Amerlügen, Vorarlberg 1996 (Forrás: IG Passivhaus Österreich)

Különösen figyelemreméltó az a tény, hogy a passzívház-szabvány időközben messze túlmutat a klasszikus családi ház léptékén. Napjainkban többszintes lakóépületek, iroda- és igazgatási épületek, ipari létesítmények is passzívház-szabvány szerint kerülnek megvalósításra.

Egyes városok, községek vagy tartományok kötelezőként írják elő a passzívház-szabvány szerinti építést valamennyire épületükre. Nem utolsósorban az Európai Unió 2011-től egész Európában a passzívház-minőség betartását kívánja kötelezővé tenni.

Magyaroszágon, 2009. év végéig két lakóépület kapott passzívház minősítést. A Győrtől 15 km-re található Tényőn, a sikeres minősítést kapott passzívházba az Internorm nyílászárókat cégünk szállította.

 

Minősítés

A passzívház szabvány előírásainak a tervezés és a kivitelezés során történő maradéktalan betartása biztosítja a végeredmény minőségét.
A „Minőségellenőrzött passzívház Dr. Wolfgang Feist” minősítés garantálja az épület energetikai tulajdonságait, és bizonyítékul szolgál arra, hogy az épület kielégíti a passzívház-standard követelményeit.
Passzívház minősítést a németországi Darmstadti Passívhaus Institut által meghatalmazott auditor adhat ki. A minősítés rendkívül szigorú feltételeket támaszt ezért a Németországban felépített passzívépületeknek csak a tizedét minősítik.

 

Passzívháztervező Program

A Passzívháztervező Programot német rövidítése szerint PHPP-t a Darmstadti Passívhaus Institut passzív épületek energetikai modellezésére fejlesztette ki. A program alacsony energiafelhasználású épületekre optimalizált, az általánosan használt programokhoz képest bonyolultabb, sokkal több adat bevitelét megkövetelve szőrszálhasogatóan aprólékos. A program magába integrálja az eddig megépített 16.000 passzívház tervezési-, építési-, használati-, és 300 tudományos alapossággal megvizsgált passzívház tapasztalatait. Modellezi, a tervezés alatt álló épületet, a szerkezeteket, kikalkulálja azok épületenergetikai jellemzőit.
A program rendkívüli előnye a módosítás egyszerűsége és gyorsasága. Ezzel a program támogatja a terv fokozatos evolúcióját, amelyek során elkészített költségkalkulációk segítségével nem csak az épület energiafelhasználása, de a költségi is optimalizálhatók.
Így az idő-, és költséges- megvalósítás helyett az egyes tervvariációkat számítógép kelti virtuális életre. Ez lehetővé teszi az engedélyezési-, kiviteli tervkészítési szakaszban több alternatíva kidolgozását, Így energetikailag, és költségoptimalizált tervek hagyhatják el a tervezők asztalát.Passzívház tervezés

Már a tervezéskor sokat tehetünk azért, hogy házunk minél hatékonyabban hasznosíthassa a nap energiáját. A ház tájolása, a napszögek kiszámítása, az épület formája és főleg a déli oldalon elhelyezett nagy ablakfelületek, amelyek napcsapdaként működnek, segíthetik a fenti célt.

Passzívház tervezése a szokásos épületeinknél sokkal nagyobb körültekintést, tájékozottságot, speciális ismereteket, új szemléletmódot követel meg.
Passzívháztevezés minden esetben csapatmunka. Az építész tervező, a passzívház-tervezésben járatos külső konzulens, a PHPP számításban gyakorlott épületenergetikus nélkül képtelen megfelelő tervet készíteni. Ezeket a technológiákat legegyszerűbben új építésű házaknál célszerű alkalmazni. Alkalmazható a passzívház-technológia már létező épületek felújítása során is, ebben az esetben azonban több nehézség merülhet fel. Belevágni azonban mindenképp érdemes, hiszen drasztikusan csökkennek a napjainkban egyre magasabbra szökő energiaköltségek.

 

Takarékos és környezetkímélő

A pénztárcánkra tett jótékony hatása mellett nem elhanyagolható a passzívház környezetvédelmi szempontból sem. Energiaforrásaink kifogyóban vannak és a klímaváltozás jeleit érezhetjük már a saját bőrünkön is. Ezek a házak csökkentik a CO2 kibocsátást, így hozzájárulnak a klíma stabilizálásához. A beruházás 20-30%-os többletköltsége a fűtésszámlán és a kedvező élettani hatásokon túl értékállóbbá teszi az ingatlant is. Az elmúlt évtizedek tendenciájából kiindulva az energiaárak valószínűleg folyamatosan emelkedni fognak és a környezetvédelmi szempontok is egyre inkább előtérbe kerülnek.

 

Mekkora egy passzívház energiafelhasználása?

Egy átlagos lakóépület éves energiaigénye 250-450 kilowattóra/négyzetméter, a passzívházaknál ez az érték mindössze évi 30 kWh, amiből a fűtés kevesebb, mint évi 15 kWh. A passzívházaknál fűtő-hűtő rendszer alkalmazása és többletenergia befektetése nélkül, mesterséges szellőztetéssel, a természetes adottságokat kihasználva teremtik meg a komfortos lakás feltételeit A szükséges fűtési energiát kizárólag olyan passzív forrásokból nyeri, mint pl. hőszivattyúkból érkező, természetes úton előmelegített és bevezetett friss levegő, a helyiségek elhasznált levegőjéből nyert maradék hő vagy olyan belső hőforrásokból nyert meleg, melyet a lakók biológiai működése ill. mindennapi tevékenységeik (főzés, sütés, zuhanyozás) hoznak létre. Egy passzívház szerkezetkész felépítése ugyanakkor becslések szerint 20-30 százalékkal kerül csak többe, mint egy átlagos minőségű családi házé.

Mindezen előnyök és persze a rohamosan emelkedő energiaárak az elmúlt egy-két évben Magyarországon is felkeltették a passzívházak iránti érdeklődést. Elterjedésüket felgyorsíthatja, hogy - a nyugati országokhoz hasonlóan - már nálunk is vissza nem térítendő állami támogatásra pályázhatnak az épületenergetikai előírások szerint épült passzív lakást, házat építők, vásárlók.

 

Hogyan támogatják?

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban (KvVM) kidolgozták a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát (NÉS), amelynek célkitűzései konkrét programokkal valósulnak meg. Ezek fő "vonulatai" a klímaváltozásért leginkább felelős szén-dioxid- és az egyéb károsanyag-kibocsátás csökkentésére és az épületek hőszigetelésének javítására irányulnak. Ez érthető, hiszen az elfogyasztott energia 38 százalékának felhasználója a lakosság, és ennek nagyrésze az épületek fűtését és a melegvíz-előállítást szolgálja, a belőle származó üvegházigáz-kibocsátás az országosnak pedig egyharmadát fedi le.

Ezért is került előtérbe, hogy a nyugati országokhoz hasonlóan a jövőben nálunk is kapjanak állami támogatást a lakossági és közintézményi szektorban épülő, valamint a már meglévő épületek energiahatékonyságának növelését célzó programok, beruházások, mint például a passzívházak, valamint az ezekhez hasonló mértékű energiamegtakarítást lehetővé tevő lakóépületek. Az ehhez szükséges támogatási, illetve pályázati program, a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR).

 

Passzívházépítés Európában

Európában az energiagazdálkodás kérdése eldőlni látszik: a legtöbb ország hamarosan átáll az energetikai szempontból hatékonyabb építészetre, vagyis a passzívházak tömeges építésére. A világban jelenleg 17 ezer passzívház található, ebből Németországban van a legtöbb, 12,5 ezer épület. Az egy főre jutó passzívházak számában ugyanakkor Ausztria vezet, összesen 3,5 ezer darabbal.

Európában a lakossági passzívházak építését nemzeti hatáskörben támogatják a régiók. Bár az Európa Parlament 2008-ban azt javasolta, hogy Európában 2011 után csak passzívházak épülhessenek, ezen törekvés elérése reálisan csak 2015–2019-re várható. Jelenleg az országhatáron belül régiós vagy városalapú támogatások vannak. A passzívház építésében és támogatásában élen járó országok: Németország és Ausztria, de mostanában Nagy-Britannia is kezd felzárkózni, ahol például 2016-tól kizárólag nulla szén-dioxid kibocsátású épületeket majd lehet építeni.

vissza az előző oldalra oldal tetejére
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[ Tóth Project Építésziroda Kft. ] 9330 Kapuvár, Esterházy Pál sétány 1-3. [Telefon:] 06 96/595-308 | 06 96/244-293 [Fax:] 06-96/595-309
Látogatók: